Pages

Tuesday, September 17, 2013

Metabolizma hızlandıran 7 mucize bitki

Yazdığım postlarda sizlere her zaman doğal yöntemleri kullanmanızı salık veriyorum. Doğal ürünlerin her zaman mucize kapıları aralayabileceği telkinlerinde bulunuyorum ve bu yazdıklarıma yürekten inanıyorum. Bugün paylaşacağım yazıda ise metabolizmanızı hızlandırmaya yarayacak 7 tane mucize otun faydalarından bahsedeceğim. 
Bana ulaşanların büyük çoğunluğu bitki çaylarından hoşlanmadıklarından yakınıyorlar. Eğer içemeyeceğiniz kadar lezzetsiz buluyorsanız bir dilim limon ve bir çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz. Biberiye, funda yaprağı, kiraz sapı, ısırgan yaprağı, yeşil çay, maté yaprağı ve kekik gibi bitkiler içlerinde barındırdıkları özelliklerle vücutta tam bir detoks etkisi yapıyor.
Biberiye yaprakları, yapılan deneysel çalışmalarda pankreatik lipaz enzimini baskılayarak bağırsaklardan yağın emilmesini azalttığı ve dolayısıyla kilo almayı ve karaciğer yağlanmasını önleyebileceği bildirilmektedir. Ayrıca safra salgısını artırarak sindirimi, bilhassa yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırmaktadır. Diğer taraftan, biberiye yapraklarının idrar söktürücü özelliği vücuttan ödemin sökülmesine yardımcı olmaktadır.
Funda yaprakları, idrar artırıcı etkisinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunmaktadır.
Isırganyaprakları da potasyum bakımından zengin bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
Kekik uçucu yağının safra artırıcı etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla sindirimi kolaylaştırır.
Yeşil çay ve Mate, içinde bulunan kafein maddesi nedeniyle fiziksel halsizliği giderici ve enerji verici (analeptik) bir içecek olarak bilinmektedir. Kafein türevleri idrar artırıcı etkisi ile yine vücutta ödemin sökülmesine yardımcı olur. Yeşil çay ve mate bitkileri yağ yakıcı (lipolitik) ve glikojenolitik özelliktedir. yağ yakıcı etkisi klinik çalışmalar ile de ortaya konulmuştur.
Kiraz sapı, idrar artırıcı özelliğinin yanı sıra zengin potasyum içeriği nedeniyle vücutta idrar ile atılan potasyum dengesinin bozulmasını önlemektedir.

Bitki bilgileri için kaynak :Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.