Dopamin, beynimizde sinir iletimi sağlayan en önemli iletici salgılardan biri. Genelde yemek yerken, cinsel ilişkide, egzersiz yaparken, dans ederken ve kişinin eğlendiği aktivitelerde daha fazla salgılanıyor. Dopaminin yetersiz salgılanması durumunda; konsantrasyonda güçlük, uykusuzluk, yorgunluk, aksiyete, yemek yemeğe eğilim, gece yeme sendromu gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Çünkü dopamin vücutta konsantrasyon, odaklanma, öğrenme, yaratıcılık, dikkat gibi unsurlardan sorumlu. Aynı zamanda beyinde enerji üretimi, duygusal kontrol ve hareket kontrolü üzerinde de etkileri olduğu biliniyor. Dopamin seviyeleri düştüğünde iştah artışı gözleniyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda, doyma duygusunun dopamin seviyeleri ile ciddi alakalı olduğu ortaya kondu. Yüksek dopamin seviyesini sağlamak yemek yeme isteğini bastırır ve tokluk süresini uzatır. Vücutta dopamin salgısını arttırmak için, L-tirozin amino asidini beslenme de yüksek tutmak gerekir. Bu madde, bir çeşit protein yapı taşıdır ve tavuk, ördek, fasulye, peynir, yulaf, bitter çikolata, hardal otu, yosun, deniz börülcesinde daha yüksek miktarlarda bulunur.
KAHVALTI: 1 su bardağı yarım yağlı süt
6 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Ara-1: 15 adet fındık veya 12 adet badem veya 3 adet tam ceviz
ÖĞLE: 1 porsiyon tavuk sote veya ızgara tavuk veya ördek eti
Yoğurtlu semizotu salatası
2 dilim tam buğday ekmeği
Ara-2: 1 adet tost (bol beyaz peynirli, tam tahıllı ekmeğe, yağsız)
AKŞAM: 1 adet ızgara balık
4 yemek kaşığı zeytinyağlı deniz börülcesi
Mevsim salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
4 yemek kaşığı dolusu fırında patates ezmesi
Gece: 1 porsiyon meyve
20 gram bitter çikolata
Kaynak: Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem ŞEBER
Oylarınıza talibim
Şuan 'En Çalışkan Blog' kategorisinde yarışmacıyım desteklerinizi bekliyorum arkadaşlar.
oy vermek kesinlikle ücretsiz ve sadece 1 dakika sürüyor. Benim için 1 dakika ayırırsanız çok mutlu olurum.
http://bumerang.hurriyet.com.tr/bumerang-odulleri/58034.htm Teşekkürler
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.