Fransa’da meydana çıkmış ve bir anda tüm dünyada hızlı yayılmayı başarmış etkili bir diyet olan Dukan diyeti belirli aşamalardan oluşmaktadır. Dukan diyeti 4 ana aşamadan oluşmaktadır.
Dukan diyetinin 4 aşaması
1.Aşama: Dukan diyetine başladığınız andan itibaren sadece ve sadece protein içeren malzemeler tüketiyorsunuz. Proteinin en çok bulunduğu besinler arasında ise Et, balık ve yağı olmayan süt ve süt ürünleri yer alıyor. Bu aşama 10 gün sürüyor. Yani 10 gün boyunca sadece protein tüketmeye çok dikkat ediyorsunuz.
2.Aşama: 2 kısımdan oluşan bu aşamada günleri şu şekilde sıralamanız gerekmektedir:
Protein ile birlikte sebze günleri
Sadece protein günleri
(Protein ve sebze günlerinde sınırsız bir şekilde sebze tüketebilirsiniz)
3.Aşama: 2. Aşamanın sona ermesiyle başlayan bu aşama aslında sizi yiyecek konusunda biraz daha rahat bırakan aşamadır. 3. Aşamada her gününüzü protein ve sebze günleri olarak düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra 3.aşamaya geldiyseniz artık kutlama öğünleri denilen sınırsız yiyecek yemenin keyfini yaşayabilirsiniz. Kutlama öğününü yalnızca hafta iki kez olmak üzere kullanmanız tavsiye edilmektedir. Haftanın iki günü karbonhidrat içeren doyurucu yiyecekler yiyebilirsiniz. (Makarna-Pilav- Hamur işi)
4. Aşama: Özgürlük aşaması olarakta adlandırılır. Çünkü artık canınızın her istediğini yiyebilirsiniz. Ancak özgürlüğün de bir sınırı vardır. Bu nedenle de her Perşembe gününü ilk aşamada olduğu gibi protein günü olarak geçirmelisiniz. Haftanın altı günü istediğiniz gibi yiyip içebilirsiniz ancak unutmamanız gereken Perşembe günlerini sadece ve sadece protein günü olarak geçirmenizdir.
4 Aşama ile birlikte dukan diyetini tamamlamış olursunuz ancak; Protein aşamalarında 9 farklı kuralı katiyen uymanız gerekmektedir.
1.Kural: İlk olarak et yemeniz serbesttir, ancak aşırı yağlı etleri yememeniz gerekmektedir. Bu nedenle kuzu eti yemeniz tavsiye edilmez. Bunun yerine dana eti, sığır eti, hindi eti ve tavşan eti tüketebilirsiniz. Etleri pişirirken yağsız olmasına mümkünse fırında veya ocakta haşlanmış veya pişmiş olarak kremasız, sossuz ve yağsız olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.
2.Kural: Tavuk eti ve hindi eti gibi kanatlı eti tüketebilirsiniz. Ancak kanatlı hayvan eti tüketirken deriyi yememeye dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra genellikle tavuk ve hindi gibi hayvanların kanat kısımları aşırı yağlı olmaktadır. Kanat kısımlarına dokunmamak şartı ile her yerini yiyebilirsiniz.
3.Kural: Çok az yağlı olmak şartı ile Jambon tüketebilirsiniz. Şarküterilerden aldığınız tütsülenmiş jambona ise kesinlikle ve kesinlikle dokunmayın.
4.Kural: Sığır eti, inek eti, dana eti, tavuk eti, tavuk ciğeri ve hindi ciğeri tüketebilirsiniz.
5.Kural: Sınırsız şekilde balık tüketebilirsiniz ancak yağda pişirilmemesine ve krema sosu olmamasına dikkat etmelisiniz. Balık tüketiminde konserve ve haşlanmış balık tercih edebilirsiniz. Bu tür balıklar hem daha vitaminli hem de daha sağlıklı olmaktadır.
6.Kural: Denizde bulunan tüm hayvanları tüketebilirsiniz. Genellikle balıkçılarda satılan deniz mahsulleri dukan diyeti içerisinde yasaklılar listesinde değildir.
7.Kural: Günde 2-3 yumurta (haşlanmış olarak) yiyebilirsiniz, ancak yumurtanın sarısı kesinlikle yasak.Haşladıktan sonra sarı kısmını ayırarak beyaz olan dış kısmını tüketebilirsiniz.
8.Kural: Yağsız olmak üzere süt ve süt ürünlerinin tamamını tüketebilirsiniz, tek dikkat etmeniz gereken meyveli yoğurtlarda aşırıya kaçmamak olacaktır.
9. Kural: Baharatları istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Ancak tuz tüketiminde dikkat etmenizde fayda var. Limon suyu ve sirkeyi içmemek şartıyla salatalarda ve yemeklerde rahatça kullanabilirsiniz. Sakız çiğneyebilirsiniz ama sadece şekersiz ve tatlandırıcısız sakızlar!
Ek kurallar: Günde en az 1.5 litre su içmeli ve 1.5 çorba kaşığı yulaf tüketmelisiniz, bununla birlikte hızlı bir şekilde yürüyüş yapmaya dikkat etmelisiniz. Yağdan ve yağlı maddelerden sakınmalısınız. Haftanın bir yerine iki gününün sadece ve sadece protein günü olarak belirleyebilirsiniz. Karbonhidrat içermeyen sebzeleri dilediğinizce tüketebilirsiniz. ( salatalık-mantar-enginar- vs) Karbonhidrat içeren sebzeleri az şekilde tüketmeye dikkat ettiğiniz sürece sorun teşkil etmeyecektir.
Sıradan sebze ve protein günü öğün listesi örneği
Kahvaltı: Çay ya da kahve aşırı tatlandırıcı kullanmamak şartı ile yağsız peynir, hindi eti ve haşlanmış yumurta sarısı
Ara öğün: Biraz yoğurt ya da yağsız peynir
Öğle yemeği: Mantar, ton balığı(yağı süzüldükten sonra) kremalı kahve
Ara öğün: bir dilim jambon ya da somon balığının yanında yulaf kepeği ile yapılmış pankek
Akşam: Kabak çorbası, sığır eti(yağsız haşlama ve pişirme) yağsız süt ve yumurtanın sarısı ile yapılmış muhallebi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.