Shirataki Rice ve Noodle (Miracle Noodle)
Konja Shirataki Erişteleri ( Shirataki Rice, Noodle ) nedir?
Japonya’da Shirataki Noodles olarak adlandırılan Shirataki erişteleri Konja bitkisinden yapılır ve kalorisi sıfırdır. Lif bakımından oldukça zengindir. İnce, saydam ve jelatinimsi bir yapısı olan bu yiyecek Konjac bitkisinin kökünden yapılır. Japonca bir terim olan “Shirataki” dilimizde beyaz şelale anlamına gelir. Bu da bu eriştelerin görünümünü ifade eder. Çinde MOYU veya JURUO, Japonya’da KONNYAKU veya SHIRATAKI NOODLES olarak adlandırılır. Amerika’da ise sıfır karbonhidrat, sıfır yağ ve sıfır kalori içermesi sebebi ile Sihirli Noodle anlamına gelen “Miracle Noodle” olarak adlandırılır.
Japonya’da Shirataki Noodles olarak adlandırılan Shirataki erişteleri Konja bitkisinden yapılır ve kalorisi sıfırdır. Lif bakımından oldukça zengindir. İnce, saydam ve jelatinimsi bir yapısı olan bu yiyecek Konjac bitkisinin kökünden yapılır. Japonca bir terim olan “Shirataki” dilimizde beyaz şelale anlamına gelir. Bu da bu eriştelerin görünümünü ifade eder. Çinde MOYU veya JURUO, Japonya’da KONNYAKU veya SHIRATAKI NOODLES olarak adlandırılır. Amerika’da ise sıfır karbonhidrat, sıfır yağ ve sıfır kalori içermesi sebebi ile Sihirli Noodle anlamına gelen “Miracle Noodle” olarak adlandırılır.
Konja Bitkisi Nedir ?
Konja bitkisi genellikle, Doğu Asya, Japonya, Endonezya ve Çin bölgelerinde bulunur. Konja’nın bünyesinde barındırdığı yoğun ve güçlü lifler, gıda ve farmakoloji sanayinde daha çok “Glucomannan” olarak adlandırılır. Konja bitkisi uzun ömürlü bir bitki olarak bilinir. Büyük bir soğanı vardır ve çapı yaklaşık olarak 25 cm.’e kadar büyüyebilmektedir.
Konja yiyeceklerinin tarihi: Doğu Asya’daki kültürler 500 yılı aşkın süredir Konja lifini kullanmaktadır. Çin, Konja bitkisinin en çok yetiştiği bölgedir ve yüzyıllardır yiyecek ve geleneksel ilaç olarak kullanılmıştır. Japonya’da Konja bitkisinden yapılan yemekler 1500 yılı aşkın süredir tüketilmektedir. İlk zamanlarda da günümüz pişirme tekniklerine benzer teknikler kullanılarak Konja bitkisinin pişirildiğini gösteren araştırma sonuçları vardır. Konja günümüzde de Japonya ve Çin’de geleneksel sağlıklı yiyeceklerden biri olarak yetiştirilmektedir. Konjac bitkisinin vücuttan zehirli maddeleri atmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
Konja yemeklerine Japonya’da genel olarak konnyaku denilmektedir. Son zamanlarda Konja yemekleri Japonya’da yeniden popüler hale geldi. Aslında, Konja sağlığa olan faydalarından dolayı çoğu Japon evlerinde vazgeçilmez yemekler arasında yerini aldı. Konjac erişteleri çorbalara ve her tür yemeğine katılarak pişirilebiliyor. Pirinç ve makarnayı kullandığınız her yerde shirataki pirincini ya da eriştesini kullanabilirsiniz.
Konja yemeklerine Japonya’da genel olarak konnyaku denilmektedir. Son zamanlarda Konja yemekleri Japonya’da yeniden popüler hale geldi. Aslında, Konja sağlığa olan faydalarından dolayı çoğu Japon evlerinde vazgeçilmez yemekler arasında yerini aldı. Konjac erişteleri çorbalara ve her tür yemeğine katılarak pişirilebiliyor. Pirinç ve makarnayı kullandığınız her yerde shirataki pirincini ya da eriştesini kullanabilirsiniz.
Konjanın yararları nelerdir?
Asya’da yüzyıllar boyunca, Japonya ve Çin başta olmak üzere yetiştirilmektedir. Bu suda çözünebilir diyet lifi, glikoz içerir ve ağırlığının 200 katı kadar su tutabilir. Bu olağanüstü yüksek su tutma kapasitesi ve diyet lifleri sayesinde bilinen en iyi diyet yardımcılarındandır.
Diyet yapanlar diledikleri şekilde ve miktarda shirataki pirincini veya eriştesini tüketebilirler. Karbonhidrat, yağ veya kalori içermediği için sizi tok tutarak kilo vermenizi sağlar. Amerikalıların da dediği gibi sihirli bir yiyecek bu.
Konja bitkisinin kök ve soğanlarından elde edilen Glucomannan’ın vücutta farmakolojik etkileri çok çeşitli olan ve vücuttaki hastalık ve bozukluklarla ilgili geniş tedavi alanları olan bir yardımcıdır. Konja diyet lifinin, diyabet (Tip II) hastalarında, kabızlığı olan hastalarda ve de obezite problemi olan hastalarda yardımcı olduğu bilinmektedir.
Konja bitkisinin kök ve soğanlarından elde edilen Glucomannan’ın vücutta farmakolojik etkileri çok çeşitli olan ve vücuttaki hastalık ve bozukluklarla ilgili geniş tedavi alanları olan bir yardımcıdır. Konja diyet lifinin, diyabet (Tip II) hastalarında, kabızlığı olan hastalarda ve de obezite problemi olan hastalarda yardımcı olduğu bilinmektedir.
Obezite: Glucomannan liflerinin, kolesterol alımını azalttığı bilinmektedir. Bu vücut tarafından alınan kalori miktarını önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle, obez insanların konja kökü kullanması birçok ülkede tavsiye edilir. Ayrıca Glucomannan’ın, glikoz ve şeker alımına izin vermiyor olmasının, kilo verme sürecinde oldukça önemli bir etki olduğu öne sürülmektedir. Bütün bunları yaparken kendi kalori değerinin olmaması da ayrıca önemlidir.
Diyabet: Glucomannan liflerinin, vücut tarafından glikoz alımını inhibe ederek, hipoglisemik etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bağırsak duvarları ile glikoz temasını önleyerek glikoz alımını inhibe ettiği ifade edilmektedir. Bu da kandaki şeker miktarını azaltarak, tip 2 diyabetli hastalara yardımcı olabildiğini göstermektedir. En iyi çözünebilen lifler arasında yer alan Konja glucomannan lifi hiçbir yan etkisi olmadan kan şekeri seviyesi doğal olarak kontrol edebilen en etkili çözünebilen liftir. Suda çözünebilen lif kandaki glikoz, insülin ve serum lipid düzeylerini azaltmada çok etkilidir. Viskozitesi ne kadar yüksek olursa etkisi de o kadar artar.
Kabızlık: Glucomannan liflerinin, her türlü kabızlık probleminde yardımcı olduğu belirtilmektedir.
Hiperaktivite: Konja lifi güçlü bir alkali yiyecektir. Daha önce de bahsedildiği gibi doğada bulunan en yüksek ikinci alkali yiyecektir. Aşırı hareketli olan kişiler ve çocuklar için alternatif bir yöntem olarak Konja lifi önerilebilir.
Kolestrol: Yüksek kolesterol değerleri olan insanlar için Konja Glucomannan lifi Glucomannan lifi diğer çözünebilen liflere benzer şekilde çalışır. Gastrointestinal sistemdeki safra asitlerine bağlanır ve bunların dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Bu işlem kolesterolün ve kandaki yağ oranının azalmasına yardımcı olur. Çözünebilen çoğu lif gibi glucomannan sindirimi yavaşlatır, karbonhidrat ve yağlarım emilimini azaltır ve kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Glucomannan kolesterolü dengelemeye yardımcı birçok üründe kullanılır.
SHIRATAKI NOODLES:
*Suda çözülebilen tamamen doğal liflerdir.
*Yağ, şeker, nişasta veya protein içermez.
*Buğday ve gluten içermez.
*Sıfır karbonhidrat ve kalori içerir.
*Saf sebzedir.
*Oda sıcaklığında saklanabilir. Buzdolabında muhafaza edilmesine gerek yoktur.
*Kendine ait bir tadı veya kokusu yoktur.eklendiği yiyeceğin tadını ve kokusunu alır.
*Birçok şekilde üretilebilir. Sadece istenen sosla hazırlanarak, hızlıca servis edilebilir.
Hazırlanması:
Shirataki pirincini iyice yıkayarak suyunu süzdürün ve kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. Shirataki pirincinden sütlaç dahi yapabilirsiniz. Pirinci kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz.
Shirataki noodle (erişte) iyice yıkayarak suyunu süzdürün ve kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. İster sevdiğiniz sebzelerle, ister düşük kalorili soslar hazırlayarak karıştırın… Makarna veya erişteyi kullandığınız her yerde dilediğiniz gibi kullanın.
Shirataki pirinci, eriştesi veya diğer formları; tümü konja sebzesinden üretilir ve aynı özelliklere sahiptir. Ürün hamur haline getirildikten sonra değişik formlarda kesilerek şekillendirilir ve kullanıma sunulur.
Facebook sayfamızda shirataki ürünleri ile hazırladığınız tariflerinizi paylaşmanızdan memnuniyet duyarız. Promosyon ve etkinliklerden haberdar olabilmek için Facebook sayfamıza katılabilirsiniz.
Ürünün resmi Facebook sayfası https://www.facebook.com/pages/Sihirli-Noodle-Shirataki/688644807813059
Kaynak: Simla Palas http://www.dukandiyetitariflerim.com/
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.